De glasplaat van de ceramische- of inductiekookplaat bestaat uit speciaal gehard veiligheidsglas.

Het is belangrijk dit ceramisch glas te reinigen met de hiervoor geschikte reinigings en onderhoudsmiddelen. Deze middelen zijn enigzins vettig en zorgen voor een goede bescherming. Maken we daarintegen gebruik van een "schraal" middel zoals glasex, dan kunnen er bij hogere temperatuurverschillen kleurveranderingen optreden. Vaak een blauwe gloed over het glas.

Maak gebruik van een vochtige doek en een paar druppeltjes onderhoudsmiddel. Hardnekkige aanslag welke zich niet zomaar laat verwijderen kan tenslotte aangepakt worden met een glasschraper.

Poets vervolgens met een keukenrol of microvezeldoek de kookplaat op en ervaar een mooi schoon resultaat.

 

 

Zorg voor een schone panbodem. Breng de pan eventueel met een draaibeweging over een doek voordat deze  op de glasplaat wordt geplaatst.
Een zandkorreltje tussen panbodem en glasplaat kan met verschuiven een kras in het oppervlak maken. Sommige mensen kunnen dit als een barst of scheur ervaren.

Vermijdt het plaatsen van glazen kruidenpotjes boven het kookvlak. Een kruidenpotje welke uit een bovenkast valt kan een hoop schade toebrengen aan de ceramische glasplaat. over het algemeen is het vervangen van de glasplaat een dure aangelegenheid.

Vermijdt het stoten van de pan tegen de zijkant van het glas. til de pan goed op. Het gehard  veilheidsglas is over het algemeen zeer sterk. Echter een te grote belasting  kan de glasplaat doen breken. Als het kookvocht via de barst in de electronica terecht komt  is dat meestal einde levensduur van het toestel.

https://youtu.be/mdSuY_K2Pt8