In tegenstelling tot de conventionele oven waarbij warmte d.m.v. warmtestraling wordt overgedragen wordt in een magnetronoven de warmte opgewekt door microgolven. Deze microgolven worden d.m.v.een magnetronbuis opgewekt en in de ovenruimte geleid. De stalen ovenruimte zorgt er voor dat de microgolven worden weerkaatst en zo door de hele ruimte gestraald wordt. Tijdens dit proces zullen de moleculen van het op te warmen product in trilling worden gebracht. Door de nog sneller bewegende moleculen wordt dan het product opgewarmd. Dit effect zal het gemakkelijkst gaan in producten bestaande uit water en / of vetten.
Om een beter verdeling van de microgolven in de ovenruimte te krijgen kunnen we uit de onderstaande methoden kiezen.
1 Het product laten bewegen op een roterende schaal
2 Een draaiende antenne in de ruimte plaatsen waardoor de microgolven worden verplaatst
Het is dus belangrijk dat de ovenruimte van een magnetronoven electro magnetisch afgesloten is. De microgolven moeten binnen de ”kooi van Faraday “ blijven. Anders zou het mogelijk zijn dat onze eigen moleculen binnen ons lichaam in trilling worden gebracht. De deur is hiertoe opgebouwd uit een rooster met gaatjes met een vastgestelde diameter. Het nadeel van de hoogfrequent afgeschermde ruimte is dan ook dat er bij een magnetronoven het verwisselen van een lampje niet van binnen uit de oven kan gebeuren.