wassen tips in gebruik

Een wasmachine heeft niet zoals bij een auto om de zoveel draaiuren een servicebeurt nodig. Wel is het raadzaam om het onderstaande op te volgen om ook zo het bezoek van een service technicus te vermijden.

 

Gebruik eens per kwartaal (afhankelijk van het gebruik) een machine reiniger om de kuip en slangen van binnen te reinigen. T.g.v. het gebruik van lage temperaturen kunnen er zeep en vetresten in slangen en luchtkamers achterblijven waardoor de machine fouten kan geven. ook kunnen resten zeep en vuil weer op het goed terechtkomen (De zogenaamde vetluis)

Maak altijd na gebruik de manchet goed droog. Hier wil wel water achterblijven, wat de kwaliteit van het rubber sneller doet verouderen.

 

 

 

 

 

 

Probeer het gebruik van de machine te verdelen. meerdere wassen verdeeld over een week is beter dan alle wassen achterelkaar. Hierbij kan de machine tussentijds op temperatuur komen. Mocht u toch in het weekeinde meerdere wassen achterelkaar wassen, begin dan met de lagere temperaturen (licht donker bont). Eindig met een handoekenwas van 60 of 90 graden. In de laatste wasbeurt kunnen dan opgehoopte vuildelen losraken en afgevoerd worden.

Stop de machine niet te vol, hierdoor kan het wasgoed niet bewegen en wordt het niet schoon. Bovendien kan een te volle belading er toe leiden dat relatief klein goed zoals sokjes tussen de trommel en de manchet gedrukt kunnen worden. Hierdoor kunnen deze kleine onderdelen kwijtraken en de slang naar de afvoerpomp blokkeren.

 

Een te vol of te leeg beladen trommel kan er toe leiden dat de elektronica bij het voor centrifugeren een onbalans meet en hierdoor meerdere pogingen moet doen om "het goed" in de trommel te verdelen. Is de onbalans toch te groot dan wordt meestal het toerental gereduceerd of kan in het ergste geval de centrifugeer functie afgebroken worden. Dus heeft u uw machine ingesteld op 1200 toeren, dan wil dat niet zeggen dat dit toerental wordt gehaald.

Een hoog centrifuge-toerental is leuk in de folder. Echter hoe hoger het toerental hoe meer het wasgoed er gekreukt uitkomt en des te moeilijker is het te strijken!

Transpiratiegeuren of geuren  tgv ophoping van wasmiddelen in het wasgoed zijn prima te verwijderen. Vaak komen de transpiratiegeuren terug bij het strijken van het wasgoed.
Voer het wasprogramma hiertoe dubbel uit. Voeg de eerste maal een wasbolletje met schoonmaakazijn tussen het goed en laat de machine (korter) draaien.  Het centrifugeren is eventueel na een maal af te breken. (resetten van het wasprogramma). Start de was nu een tweede maal met het wasmiddel en eventueel wasverzachter en laat nu het hele programma uitdraaien